Pompeu Fabra
“Pompeu Fabra (1868-1948) va protagonitzar la reconstrucció del català modern. Amb la unificació de l’ortografia, la depuració del lèxic i la fixació de la gramàtica, va bastir l’obra indispensable per a transformar el català, una llengua reduïda aleshores a l’àmbit familiar i literari, en una llengua apta per a tothom i per a tots els usos, preparada per a totes les necessitats de la comunitat que la parla, amb perfil propi i oberta a la complexitat de la vida moderna. El Mestre Fabra va dedicar tota la vida, la més fructífera des de la ciutat de Badalona, a construir els fonaments de la llengua catalana, a estudiar-la científicament, a inventariar-ne el lèxic i redactar-ne el Diccionari, a establir-ne les bases gramaticals i ortogràfiques per obrir-li els carrers necessaris per transitar-hi i poder continuar creixent. Fabra, emparat per la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, va ser l’artífex de l’establiment de la normativa general de la llengua catalana.”
Ester Franquesa i Bonet
Pompeu Fabra va viure a Badalona des de 1912 en què retornà de Bilbao, on ocupava una plaça de catedràtic a l’Escola d’Enginyers, fins al 1939 en què marxà a l’exili. Establir-se a la ciutat de Badalona fou una decisió familiar propiciada per la salut delicada de la seva filla Teresa, que precisava banys de mar. A més, Badalona oferia al mestre la possibilitat de desplaçar-se cada dia fins a Barcelona per treballar a l’IEC.
Durant la seva estada a Badalona Fabra s’integra plenament en la vida social i cultural de la ciutat, participa en les activitats del Centre Excursionista de Badalona, juga al Club de tenis de Badalona, del qual en fou membre fundador l’any 1914, i pren banys de mar a la platja. Tot plegat fa de “mestre Fabra”, com l’anomenaven els badalonins, un ciutadà més de la vila, que orgullosa de la seva presència l’homenatjà diverses vegades i el nomenà fill adoptiu de Badalona el 1933.
Ruta Literària Pompeu Fabra Badalona
Treballar per difondre el nostre patrimoni literari és un dels objectius principals de l’Espai Betúlia, i amb aquest propòsit, partint de la ruta literària que ja vam fer l’any 2010 amb motiu de l’exposició Pompeu Fabra una llengua per a tot i per a tothom, amb l’ajuda de Coloma Lleal i Joan Soler i Amigó, hem elaborat una ruta adaptada a tots els públics que es programa un parell de vegades l’any, o bé segons demanda de grups i usuaris, però que pretén ser també un servei per als escolars de la ciutat i els de fora que ens vulguin visitar.
La ruta transcorre pels carres de la ciutat i al llarg del recorregut ens acostem als indrets amb els quals Pompeu Fabra va tenir una relació important mentre va viure a la ciutat de Badalona: la darrera casa en què va viure, entitats en les quals va tenir una presència activa, etc.
La ruta compta amb servei de guia, però també es pot fer autoguiada per mitjà d’una aplicació (app) per a mòbils de recent creació per part de l’associació Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català.
Per a més informació podeu contactar amb nosaltres, indicant a l’assumpte “Ruta Pompeu Fabra Badalona”: espaibetulia@badalona.cat
Pompeu Fabra una llengua per a tot i per a tothom
L’any 2010 amb motiu de la capitalitat cultural catalana de la ciutat de Badalona l’Espai Betúlia va produir una exposició sobre Pompeu Fabra, comissariada per Ester Franquesa i Bonet.
La mostra deixava veure, per primera vegada, nombrosa documentació sobre la presència de la família Fabra a Badalona, i feia un recorregut per la seva tasca filològica en el període més prolífic de la seva vida.
I també de la presència de la ciutat en la seva obra, com és el cas de la introducció al Diccionari General de la Llengua Catalana d’alguns topònims badalonins, com demostren algunes de les fitxes lexicogràfiques de la calaixera de Fabra conservades a l’IEC.
Activitats vinculades
Per acompanyar la mostra es van organitzar una sèrie d’activitats dedicades a recordar la presència de Fabra a la ciutat: visita guiada a l’exposició de la mà de la comissària, Ester Franquesa; itinerari Fabra per recorrer els indrets on va viure i treballat el mestre de la mà dels escriptors Joan Soler Amigó i Coloma Lleal; una xerrada a càrrec de Màrius Serra.