Els usuaris de l’Espai Betúlia a la ruta Carles Barral, “Vivint la mar domèstica”
24/02/2014
El passat dissabte 22 un grup d’usuaris de l’Espai Betúlia es va desplaçar fins a Calafell per visitar la Casa Museu de Carles Barral i fer la ruta literària “Vivint la mar domèstica”, títol manllevat al mateix Barral per una ruta que ens acosta a la seva vida i als paisatges calafellencs que li serviren d’inspiració com reflecteix la seva obra. D’altra banda, el paisatge mariner del Calafell dels anys 60 als 85 té també el seu pes específic en les relacions de l’editorial Seix & Barral amb escriptors tan importants com Juan Marsé, Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Alfredo Bryce Echenique i d’altres.
Punt de trobada: la casa Barral, una “botiga”, com en deien d’aquestes construccions on els pescadors guardaven estris i ormetjos, i que posteriorment van constituir els primers habitatges d’aquest nucli de població marinera.
Des de la Casa Barral i acompanyats d’una guia-tècnica del museu, Carme Garrido, fem una passejada enfilant pel passeig marítim en direcció al Vendrell, i arribem fins al Sanatori Marítim de Sant Joan de Déu (avui convertit en hotel de luxe) passant per davant del bar de “L’Espineta”, un dels Espais Escrits en l’imaginari literari barralià. En les aturades llegim textos i recordem, amb fotografies que ens serveixen de contrapunt, el passat de la vila i com era el Calafell de la infantesa i la joventut de Carles Barral.
Altra vegada pel passeig fins a la Casa Barral per a conèixer l’espai íntim de l’escriptor i editor i visitar l’exposició permanent que ressegueix tant la seva faceta d’escriptor i les relacions d’amistat amb altres escriptors de l’època, com la seva gran tasca d’editor, i també les relacions que això comportà especialment amb els escriptors sudamericans, molts d’ells publicats per primera vegada a l’Estat Espanyol per l’editorial Seix & Barral.
Encara amb l’impacte dels espais privats de Barral i la seva feina, ens esperava encara una darrera sorpresa, i és que la vida de Barral a Calafell no s’entén sense la seva relació amb el mar i amb tot el que l’envolta, i per descomptat amb els pescadors. Ens acostem a la Casa del Mar (avui la llar del pescador jubilat), on un entranyable pescador ens explica la seva vivència de tants anys pescant a la Costa Daurada, i ens fa un clar raport comparatiu perquè entenguem com ha evolucionat la pesca en els darrers anys.
Amb una passejadeta més ens acostem fins on estava situada l’església en què es va casar Carles Barral, el 1954, i després d’escoltar les peripècies del casori ens acomiadem amb la imatge en la retina de Carles Barral i Yvonne Hortet vestits de nuvis i flanquejats pels mariners del Bot de Salvament que, rem alçat, acompanyen la comitiva fins a la mateixa església.