10 d'octubre de 19 h

“El Marroc sensual i fanàtic”, d’Aurora Bertrana. Per Elisenda Marcer

Dins del curs EL VIATGE A LA LITERATURA (Clàssics de la Narrativa)

Aquest curs, coordinat per Blanca Bravo, partint d’una de les primeres narracions de què tenim notícia -l’Odissea, d’Homer- proposa un recorregut per alguns dels grans títols que la literatura universal del segle XX ha dedicat al viatge com a transformació i cerca del sentit de la vida.


És 1935, nord d’Àfrica. L’autora ens deixa el testimoni, que oscil·la entre la fascinació i el rebuig, de la seva experiència al Marroc. Hi ha un silenci intencionat sobre la situació política del país, que ja ha lliurat una guerra contra Espanya. Bertrana, des del punt de vista d’intel·lectual catalana, dona independent i escriptora progressista, ens ofereix una crònica que barreja l’autobiografia, la crònica periodística i la crítica del país, sobretot posant el focus en la situació de la dona al Magreb. El llibre va aparèixer publicat tres mesos abans que comencés la guerra, de manera que aquestes paraules són de les últimes que van aparèixer publicades al país abans del seu exili.

Elisenda Marcer i Cortés (Foto: Ara Balear)

Elisenda Marcer i Cortés es doctorà a la University of Birmingham amb una tesi sobre Gabriel Ferrater: Ressonàncies, veus i ecos en l’obra de Gabriel Ferrater (Arola 2013). És professora titular de llengua i cultura catalanes a la mateixa universitat, on coordina els Estudis Catalans, i investiga sobre les relacions interartístiques i transmedials en la poesia i el cinema experimental. És coautora, juntament amb Helena Buffery, de The Historical Dictionary of the Catalans (Scarecrow 2011), i autora d’articles en revistes especialitzades sobre Josep Palau i Fabre, Montserrat Abelló, Maria-Mercè Marçal, Miquel de Palol i, més recentment, sobre cinema català experimental i ecocrítica. Juntament amb Catalina Mir, Irene Mira-Navarro i Margalida Pons Jaume ha coeditat el volum Mirades afectives sobre la cultura catalana contemporània, en vies de publicació, vinculat al projecte PoAf que lidera Margalida Pons. Actualment, està treballant en el llibre amb el títol provisional La vulnerabilitat de la carn: interpretacions del subjecte animal i humà en la cultura catalana contemporània.

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.