Maria Aurèlia Capmany des de Betúlia
L’exposició pretén recordar la personalitat d’una de les nostres escriptores des de la memòria viva del seu pas per Badalona. Però també acostar-se a la seva literatura per mitjà d’una novel·la fonamental en el conjunt de la seva obra literària, i bàsica en el corpus del nostre patrimoni literari, perquè amb ella es consolidà Capmany com a escriptora, i perquè amb ella neix el mite de Betúlia com a símil literari de la ciutat de Badalona.
L’exposició ha estat concebuda en la dualitat realitat/ficció, contrastant la realitat de l’època en què Capmany treballà a Badalona, la mateixa en què fou escrita la novel·la, i com aquesta realitat es reflecteix en la ficció narrativa.
Àmbits de l’Exposició
- La Badalona de postguerra: Ens acosta a la Badalona que va conèixer Maria Aurèlia Capmany en arribar a la ciutat l’any 1944, i il·lustra com la situació política del moment i l’ambient que se’n deriva es reflecteix en la novel·la Betúlia.
- L’Institut Albéniz: Com era l’ensenyament de l’època? Quins valors imperaven? Com es va organitzar el “Colegio Municipal de Enseñanza Media Albéniz”? Les seves seccions: La Masculina i La Femenina. El microcosmos de llibertat que aconseguiren crear els professors, procedents majoritàriament de l’Institut Escola i depurats dels centres oficials, i les activitats extra escolars, que constituïen un autèntic punt de trobada i element actiu de coeducació.
- Maria Aurèlia Capmany: l’escriptora i la seva obra literària en el món cultural de la clandestinitat. La novel·la Betúlia, els seus referents mitològics i la creació del mite literari de Betúlia. Betúlia com a patrimoni literari de la ciutat de Badalona i de Catalunya. La projecció pública, social i política de Capmany i el reconeixement públic de la ciutat i la societat catalana en general.
Crèdits
Maria Aurèlia Capmany des de Betúlia és una producció del Servei de Promoció Cultural de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Badalona.
Idea, guió i textos: Isabel Graña Zapata
Disseny gràfic: Albert Navarro
Amb la col·laboració:
Montserrat Carreras de l’Arxiu Històric de la ciutat de Badalona. Museu de Badalona.
Núria Vall de l’Arxiu administratiu de l’Ajuntament de Badalona.
I els ex-alumnes de Maria Aurèlia Capmany: Carme Pérez Arnau, Joan Argenté, Jordi Garriga, Marta Estruch, Marta Soler, Adela Serrano, Contxita Planas, Carme Colomé, Teresa batlle i Montserrat Costa Batlle.