Per Concha Fernández Martorell
Dins del curs PENSAR I FER. SEMINARI DE FILOSOFIA CONTEMPORÀNIA
La filosofia contemporània es revela com una manera activa de pensar i parlar sobre el llenguatge i la ciència, l’ésser de les coses i l’existència, l’humà i la societat. La seva finalitat —i la d’aquest seminari, coordinat per Pere Montaner— continua sent esquivar la incertesa i aconseguir una forma més lúcida, lliure i sàvia de viure.
Algunes tendències de la filosofia del segle XX s’enfronten críticament amb la societat i la política del moment. D’una banda, l’Escola de Frankfurt, que s’oposa al model tecnocràtic de la societat postindustrial; d’altra, l’estructuralisme filosòfic, que estudiarem la setmana vinent. Herbert Marcuse, Walter Benjamin i Jürgen Habermas són pensadors que qüestionen el paper de la ciència i la tecnologia del segle XX i la seva legitimació de l’ordre econòmic i polític. Benjamin (1892-1940), que va col·laborar des de l’exili amb les publicacions de l’Institut d’Investigació Social de Frankfurt, intenta construir un pensament crític centrat en l’anàlisi de la modernitat i la crisi de l’art, com dues cares d’una mateixa moneda. L’anàlisi estètica es converteix, en els escrits de Benjamin, en una crítica radical als valors imperants de la societat, particularment de la tècnica que, des del seu punt de vista, empobreix la percepció de la realitat, la qual cosa no succeïa amb les formes d’art tradicional.
Concha Fernández Martorell és doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona, catedràtica de batxillerat, especialista en Walter Benjamin i Maria Zambrano, autora d’una dotzena de llibres de filosofia i pedagogia, col·laboradora en diaris i revistes com El País, Revista de Occidente, El Viejo Topo, Astrágalo, Quimera… i de ponències a diverses universitats espanyoles, a l’Ateneu Barcelonès, l’Institut del Teatre i l’ACEC, entre altres entitats. Darrerament, ha publicat la novel·la “El silencio de Las Maravillas” (Pensódromo, 2022) on experimenta la diferència entre la creació filosòfica de conceptes per a explicar el món i la complexa creació d’un univers literari. Dos llenguatges diferents per apropar-se a la comprensió de les inquietuds humanes.
Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.