20 d'octubre a les 19 h

Pensament cristià: filosofia i teologia medieval

Per Francesc Torralba

Dins del curs PENSAR I FER. SEMINARI D’HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA

El pensament filosòfic desenvolupat al llarg de vint-i-set segles de civilització, des de l’antiga Índia i Grècia fins a l’actualitat, constitueix el llegat conceptual de la cultura humana. La finalitat d’aquest seminari, coordinat per Pere Montaner, és repensar l’herència filosòfica del passat des de la perspectiva del present per a fer les nostres vides més conscients i satisfactòries.

Durant els primers segles de la nostra era es produeix l’expansió doctrinal del cristianisme i el procés d’interpretació filosòfica de la religió cristiana, primer per part dels Pares de l’Església i, posteriorment, a través de l’escolàstica medieval, en un esforç progressiu per demostrar que els continguts de la religió no són incompatibles amb allò que pot demostrar la raó. Si durant els segles XII i XIII, Averrois i sant Tomàs d’Aquino intenten preservar un àmbit per a la raó al marge de la fe, el filòsof mallorquí Ramon Llull (1232-1316) cercarà la fusió de teologia i filosofia considerant que les veritats d’ambdues ciències poden ser explicades com si fossin una. La cosmovisió de Ramon Llull és teocèntrica: el món ve de Déu i tot el que hi ha en el món tendeix cap a Déu com a causa final. Només l’ésser humà pot esdevenir conscient del seu lloc en el cosmos i pot decidir lliurement com vol viure, perquè Déu l’ha creat lliure.

Francesc Torralba Roselló (Barcelona, 1967) és Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona, en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya, i també en Pedagogia i en Història, Arqueologia i Arts Cristianes. Dirigeix la càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramón Llull, i la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d’Urgell. Així mateix és vicepresident de la Societat Hispànica d’Amics de Søren Kierkegaard (SHAK), i vicepresident d’Aldees Infantils SOS Catalunya. Ha escrit més de setanta llibres i imparteix cursos i conferències arreu del món.

El seu pensament s’orienta cap a l’antropologia filosòfica i l’ètica plantejant una anàlisi de les qüestions centrals de l’existència humana (el sofriment, el silenci, la mort, Déu, el sentit, la llibertat) integrant l’herència judeocristiana i els corrents filosòfics moderns i contemporanis. Algunes de les seves publicacions són: El sentit de la vida (2008), Inteligència Espiritual (2010), Jesucrist 2.0 (2011), El valor de tenir valors (2012), Córrer per pensar i sentir (2015), Saber dir no (2016), La vida secreta de la pregària (2017), Món volàtil (2018), Diccionario Bergoglio (2019) i Vivir en lo esencial (2020).

PROGRAMA DEL CURS

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon
93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.

També et pot interessar