Ruta Xavier Benguerel al Poblenou amb l’Àfrica Ragel

21/11/2012

DSC_0112

El passat 17 de novembre es va realitzar la Ruta Literària Vapors d’anilina i trets. Paisatge literari de Xavier Benguerel al Poblenou (1920-1930), en companyia l’escriptora Àfrica Ragel, que ens va fer de guia pels carrers de l’actual Poblenou, a la recerca de les petjades de l’obra benguereliana. Tot un luxe.

Seguint les obres literàries de Xavier Benguerel, Suburbi (1936) i Icària, Icària (1974), vam fer una passejada pels records d’una societat agònica, sota el mandat de la dictadura imposada pel general Primo de Rivera. Una època en la qual l’anarcosindicalisme, la repressió i el pistolerisme creixien entre la misèria ocasionada per les llargues jornades de treball i les dures condicions de vida dels que, com l’escriptor, vivien al Poblenou. Uns fets que s’evidenciaven en el malviure constant de les gents del barri, sota l’ombra de les xemeneies de les fàbriques tèxtils i dels seus vapors d’anilines, un espai urbà considerat i descrit per Benguerel com a “suburbi.”

Quan sentia un tret, unes descàrregues –i al meu barri sovintejaven–, obria de bat a bat els ulls i corria en la mateixa direcció que corria la gent.

Benguerel (Memòries 2008:94)

DSC_0125