Antoni Bori i Fontestà

Antoni_Bori

 

Antoni Bori i Bontestà (1861-1912), va ser fonamentalment un poeta, encara que també va escriure obres teatrals de costums Gent de platja (1902), La gallarda del roser (1902); i una narració de caràcter llegendari La Veu de la morta (1913), i d’una Història de Catalunya (1898). Mestre de professió, va ser una persona conscienciada amb la importància cabdal de l’ensenyament i escrigué diversos llibres per a escolars.

Bori Fontestà va ser un home característic de la Renaixença i el floriment cultural patriòtic vuitcentista. Va participar en els Jocs Florals de manera assídua, va obtenir nombrosos premis i en va ser mantenidor el 1903 i 1904. La seva poesia cal emmarcar-la plenament en els paràmetres del moviment romàntic vuitcentista d’inspiració patriòtica i temes populars acostats al folklorisme de l’època. Algunes de les seves més importants són Simfonies poemàtiques (1898), Boira i sol(1900), i el més conegut i popular perquè va ser reeditat diverses vegades i es convertí en llibre de lectura per als escolars de Catalunya, Lo trobador català (1892).

el-trobador-catalc3a01Historia_de_catalunya

 

EXPOSICIÓ ITINERANT A DISPOSICIÓ PER A PRÉSTEC.

Bori

Antoni Bori i Fontestà, mestre i poeta (1861-1912) és una exposició produïda per l’Espai Betúlia amb motiu del centenari de la mort d’Antoni Bori. L’exposició pretén resituar la figura d’Antoni Bori i Fontestà en el mapa de la tradició literària catalana, tot fent justícia a la importància de la seva obra poètica i a la seva tasca pedagògica.

Característiques tècniques i condicions de préstec
L’exposició consta de 7 banderoles, amb suport incorporat (2m X 1’80m), i bosses individuals per cada suport.

L’exposició es presta sense cap cost per a l’entitat i només cal sol·licitar-la posant-se en contacte amb l’Espai Betúlia.

Crèdits
Guió i text:
Gerard Guerra i Ribó

Documentalista:
Gerard Guerra i Ribó

Producció:
Espai Betúlia. Centre de la Paraula i les Lletres.
Ajuntament de Badalona

Disseny gràfic:
Albert Navarro

Agraïments:
Arxiu Històric de la Ciutat de Badalona
Museu de Badalona
Josep Maria Giralt

Bori2