CONCEDITS ELS PREMIS LITERARIS CIUTAT DE BADALONA 2020

08/07/2020

Montserrat Butxaca, Adrià Aguacil i Jesus Giron han guanyat les categories de poesia, narrativa juvenil i teatre breu, respectivament. El premi de narrativa ha estat declarat desert.

La poeta Maria Montserrat Butxaca Fernández ha estat la guanyadora del 20è Premi Betúlia de Poesia-Memorial Carme Guasch, Adrià Aguacil Portillo, del 22è Premi Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil i Jesús Giron Araque, del 13è Premi de Teatre Breu Andreu Solsona. Així ho han decidit els jurats dels Premis Literaris Ciutat de Badalona 2020 que han hagut d’escollir entre un total de 161 obres presentades. L’acte de lliurament dels premis està previst fer-lo durant la tardor.

Els Premis literaris Ciutat de Badalona consisteixen en la publicació de les obres guanyadores a càrrec de l’Editorial Viena Edicions (narrativa i poesia), Animallibres (narrativa juvenil) i Pont del Petroli (teatre), més una dotació en metàl·lic de 4.000 € per al premi de narrativa, 3 000 € per al premi de poesia, 3.000 € per al premi de narrativa juvenil i 2.000 € per al premi de teatre.

Aquest any s’han presentat un total de 161 obres. D’aquestes, 71 optaven al premi de poesia, 54 al de narrativa, 14 al de narrativa juvenil i 22 obres al premi de teatre.

29è Premi Ciutat de Badalona de Narrativa – 33è Premi Països Catalans-Solstici d’Estiu

El jurat qualificador ha considerat que el nivell de les obres presentades no assoleix, enguany, la qualitat desitjable per ser premiat amb aquest guardó.

20è Premi Betúlia de Poesia-Memorial Carme Guasch

La poeta Maria Montserrat Butxaca Fernández ha estat la guanyadora per la seva obra Amfíbia. El jurat ha destacat l’originalitat i el ritme que manté al llarg de l’obra, que sense defugir de la senzillesa (i sense decaure en la simplicitat) la veu que s’intueix al darrere dels versos transita en allò concret i específic amb la voluntat de ser una experiència comuna. Amb referències a Silvia Plath, Felícia Fuster o Alda Merini, seguint, recordant i reconeixent la tradició i el llegat poètic que l’autora ha begut, surt una veu ferma i transparent que s’endinsa al llarg d’aquests versos en un constant balanceig entre l’amor i la quotidianitat.

Maria Montserrat Butxaca (Puig-reig, 1962) ha obtingut nombrosos premis per la seva obra poètica, com el Premi Caterina Albert i Paradís pel seu primer poemari, Els oracles del silenci (1999), el Ciutat de Tarragona Ramón Comas i Maduell, per Els paradisos imperfectes (2010), el Premi Bernat Vidal i Tomàs de Santanyí per Angle de deriva (2013), el Jordi Pàmies per La casa de la vida (2014) o el Jacint Verdaguer de poesia per Jardins d’hivern (2017), entre d’altres. És vicepresidenta de l’associació literària «Pensaments i Paraules».

22è Premi Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil

Adrià Aguacil Portillo, amb l’obra Botiga de vides, ha estat el guanyador d’aquest premi. El jurat ha destacat l’originalitat de la idea que vertebra l’obra i la maduresa narrativa amb un estil fresc i espontani que connecta amb l’empatia juvenil i que convida a la reflexió sobre la hipocresia.

Adrià Aguacil (Sabadell, 2000) ha fet el batxillerat a l’Institut Pau Vila i actualment cursa Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona. Ha fet diversos cursos a Escriptòrium, l’Escola d’Escriptura Creativa de Sabadell. Ha guanyat dues vegades el premi Joan Oliver per a joves del Casal Pere Quart de Sabadell i el Premi Mercè Blanch; tots en la categoria de conte. El 2019 va quedar finalista en el premi Vent de Port de la Casa del sol Ixent de Tremp.

13è Premi de Teatre Breu Andreu Solsona

La guanyadora d’aquesta categoria ha estat l’obra titulada Ma cherie, de Jesus Giron Araque. El jurat ha destacat l’originalitat amb la que l’autor plateja l’argument a partir d’uns quadres de famosos pintors, que donen peu a una estructura teatral molt ben resolta.

Jesús Giron Araque (Calles, València, 1956) és llicenciat en Geografia i Història i també en Ciències de l’Educació. Jesus Giron repeteix premi a la ciutat de Badalona, ja que l’any passat va guanyar en la categoria de poesia d’aquests mateixos premis. Actualment jubilat, ha estat mestre de primària i professor de valencià en secundària. Ha guanyat diversos premis de poesia entre els quals destaquen el premi de poesia Jaume Bru i Vidal de Sagunt (2015) amb Inventari de fragilitats, i el premi Betúlia de Poesia – Memorial Carme Guasch 2020 amb l’obra El bosc de bambú. Ha participat també en publicacions col·lectives com ara l’Antologia de Poetes de l’Ebre (2009), Degoteig. Poetes & Cia (2018) o El vers als llavis: Homenatge a Carles Salvador (2019). Ha publicat els poemaris Llibre de contemplació (Germania, 2013) i Inventari de fragilitats (Onada Edicions, 2016). Manté el blog de difusió de la poesia, El Cau del Calpurni i forma part del col·lectiu d’escriptors de Camp de Túria, LletrAdeta.

Badalona, 22 de juny de 2020