Enquadrant Paraules de Toni Moreno s’inaugura a Molins de Rei

11/04/2019

Cartell_Molins2

El proper 23 d’abril s’inaugura al Museu de Molins de Rei (plaça Catalunya, 25), i la itinerància de l’exposció Enquadrant paraules, del fotògraf Toni Moreno, sobre l’obra poètica de Francesc Garriga. La mostra es podrà visitar fins al dia 5 de maig.

Toni Moreno dispara poemes, per Isabel Graña

Enquadrant paraules, és una exposició de fotografies que Toni Moreno fa expressament per acompanyar els poemes de Francesc Garriga (1932-2015), i ha resultat ser una exposició viatgera. La vam estrenar a l’Espai Betúlia de Badalona, el gener de 2014, i ha passat per Sant Cugat del Vallès (2015), Falset (2016), Mallorca (2017) i Molins de Rei (2019), de moment. I celebrarem totes les itineràncies noves que sorgeixin.

Toni Moreno i Francesc Garriga van viure l’amistat i la van convertir en una experiència creativa. Si bé és cert que Moreno queda seduït per la poesia de Garriga i la penetra fins a l’extrem de saber-la retratada a les parets, també ho és que Garriga, excepcionalment, es deixà estimar per la càmera de Toni Moreno i col·labora perquè puguem veure el magnífic documental que acompanya l’exposició: Una ombra al sol. Francesc Garriga Barata, poeta. La complicitat entre els dos artistes és, doncs, part essencial de l’exposició Enquadrant paraules, aparentment senzilla però que amaga una profunda reflexió existencial i un diàleg fonamental entre paraula i imatge que, en aquest cas, resulta ser una fusió perfecta.

Toni Moreno fa fotopoemes, perquè en realitat ell no surt al carrer darrera de les fotografies, les imatges vénen a ell. Coneix bé l’obra de l’amic poeta i els versos apresos de memòria l’assalten quan passeja pels carrers de Barcelona, de Sabadell, d’Itàlia, de Palma i de qualsevol ciutat que visiti. Perquè Toni Moreno viu immers en el món poètic de Francesc Garriga i veu els seus versos representats a les parets com missatges llegats a la humanitat. Només cal afegir els textos per poder compartir aquest llenguatge icònic i poètic que ell és capaç de percebre com a part del seu procés creatiu, i el resultat és un nou poema en dos dimensions.

El nom de Toni Moreno ja s’ha fet un lloc dins la poesia catalana, ens ha malacostumat a les seves creacions preciosistes que cuiden fins l’últim detall, i sempre des del respecte més profund cap als poetes, vers l’obra poètica, posant tot el que sap i tot el que té al servei de l’art i de la poesia. Els poetes catalans tenen la sort de comptar amb un Toni Moreno que no es conforma amb la divulgació de la seva obra, que no és poca cosa! El que fa el fotògraf juganer és anar a la recerca d’una nova dimensió poètica, sempre amagat darrera d’un objectiu que vol passar desapercebut, però que no ens passarà per alt perquè la qualitat de la seva feina multiplica la potència del vers, perquè la càmera de Toni Moreno també dispara poemes.