18 d'octubre a les 19 h

Els orígens de la literatura fantàstica i de Ciència-ficció: Shelley, Verne, Wells i companyia

Per Jordi Font-Agustí

Dins del curs LA LITERATURA FANTÀSTICA I DE CIÈNCIA-FICCIÓ (Clàssics de la Narrativa)

Aquest curs, coordinat per Jordi Font-Agustí, traça la història i l’evolució de la literatura fantàstica i de Ciència Ficció des dels precursors fins l’actualitat, aturant-se específicament en les figures més representatives, en el desenvolupament del gènere a la literatura catalana i en la presència de la dona com a personatge i com a autora.

Tot i que les denominacions o etiquetes de ciència-ficció i fantasia pertanyen al segle XX, aquests gèneres estan fortament arrelats al corrent principal de la literatura universal. Les utopies dels segles XVI al XVIII (Moro, Swift, Johnson) i les distòpies del segle XIX (Butler) són els precursors dels considerats els pares de la ciència-ficció (Shelley, Verne, Wells, etc.). Conèixer-los és imprescindible per comprendre tot el gruix literari dels autors posteriors.

Jordi Font-Agustí (Badalona, 1955). Enginyer i filòleg. Ha publicat, entre altres, les novel·les, Els silencis de Betúlia (Premi Ciutat de Badalona 1999), Traficants de llegendes (Premi de ciència-ficció UPC 2003), La febre del vapor (Premi Manuel de Pedrol 2010 i Premi Ictineu 2011) i L’herència japonesa (2017). Va coordinar el volum Entre la por i l’esperança. Percepcions de la tecnociència en la literatura i el cinema (2002). Ha impartit a la UPC el curs Història de la tecnociència a través de les arts. Es membre de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia.

PROGRAMA DEL CURS

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon
93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.