26 de novembre a les 19 h

Filòsofes de la Il·lustració: la lluita per la ciutadania. De Gouges, Wollstonecraft i De Grouchy

Per Joana Subirats

Dins del curs PENSAR I FER. Veus de dones en la Història de la Filosofia

El treball filosòfic de les dones ha estat silenciat i exclòs del panorama social al llarg de la història de la cultura occidental. Al Seminari de Filosofia d’aquest any ens proposem donar a conèixer les aportacions al pensament filosòfic d’unes quantes figures rellevants al llarg de la història, a la Grècia clàssica, al pensament medieval i renaixentista i al moviment il·lustrat, per centrar-nos finalment en quatre grans pensadores contemporànies.

De Gouges, Wollstonecraft i De Grouchy reclamen el dret a tenir drets, el dret a la ciutadania, a ser subjecte polític, a tenir accés a l’esfera pública, als llocs de poder i de decisió vetats a les dones. Trencant estereotips, van combatre sense por i sense treva per sortir de la minoria d’edat i la tutela dels homes. Són exemples i referents d’activisme polític en pro dels drets de les dones, de la lluita per aconseguir la igualtat real amb els homes. I ho van fer apel·lant a la raó, amb els mateixos arguments que els pensadors il·lustrats esgrimien per acabar amb els privilegis de l’aristocràcia durant la Revolució Francesa; un projecte il·lustrat que pregonava igualtat i llibertat, però únicament per als frāterēs, deixant a la meitat de la humanitat en situació d’inferioritat. Denuncien la nefasta educació, o la manca total d’ella, com la causa principal de la deplorable situació de les dones, fet que les excloïa d’assolir la independència intel·lectual, reduint-les a simples objectes ornamentals, esdevenint un complement de l’home, recloses a l’esfera privada, als deures maternals i de cura, eternament sotmeses al jou de la perpètua minoria d’edat.

Joana Subirats Álvarez és llicenciada en Filosofia per la UNED i Màster en Filosofia 3/18 per la Universitat de Girona. Es dedica a l’ensenyament des de fa més de trenta anys. Actualment és professora de filosofia a l’Institut Roquetes. És membre del Cercle “En-Kontr@”, com a tal ha organitzat i participat en les diferents edicions de les Converses de Pensament Crític de les Terres de l’Ebre, debatent i reflexionant sobre temes filosòfics com la llibertat, la por o la identitat. Ha col·laborat amb el Campus URV Terres de l’Ebre impartint conferències sobre Filosofia 3/18. Va participar en el IV Congrés Català de Filosofia amb una comunicació sobre didàctica de la Filosofia i al darrer Congrés com a membre del Seminari “Filosofia i Feminismes” de la Societat Catalana de Filosofia. També escriu articles d’opinió sobre temes filosòfics a la premsa local ebrenca.

PROGRAMA: Pensar i fer. Veus de dones

Entrada lliure fins a completar l’aforament