5 d'octubre a les 19 h

Inauguració de l’exposició “L’Odissea des del paper. Joma “

Es podrà veure del 5 d’octubre al 16 de desembre de 2022

En aquesta exposició, Joma (Josep Maria Rius i Ortigosa), dibuixant de llarga trajectòria, ha avançat un pas més en la seva obstinada recreació del món homèric explorant les possibilitats d’incorporar el paper al mateix dibuix, dotant-lo d’un rol actiu i no el de mer suport passiu.

El projecte consta de dues sèries. La primera està formada per 9 papers grans i juga amb el format i el perímetre; amb les textures aconseguides amb pastes i fibres diverses; amb els pigments incorporats a les pastes, i fins i tot amb el volum. Cada paper és alhora suport i imatge.

La segona sèrie incorpora la matèria del paper al contingut jugant amb la filigrana. El doble nivell de visibilitat que trobem a l’Odissea –allò que veuen els humans i allò altre que només és vist pels déus- té la seva translació en el paper a partir del diàleg entre el dibuix obvi de la tinta, aquí sí, sobre el paper, i la filigrana.

Cada un dels papers grans forma un díptic paritari amb uns textos breus que ha escrit per al projecte i que exigeixen una lectura simultània. Amb les filigranes hi trobareu els versos corresponents a les imatges en la traducció de Carles Riba. La paraula, la matèria d’aquest gran poema oral, manté el seu eco al costat d’aquests papers.

PROGRAMA DE L’EXPOSICIÓ

Imatges de la inauguració. Aquí, Isabel Graña (directora de l’Espai Betúlia), Joma i la regidora de cultura, Anna Maria Lara