17 de novembre a les 19 h

La resposta als valors il·lustrats: Schopenhauer i Nietzsche

Per Luis Roca Jusmet

Dins del curs PENSAR I FER. SEMINARI D’HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA

El pensament filosòfic desenvolupat al llarg de vint-i-set segles de civilització, des de l’antiga Índia i Grècia fins a l’actualitat, constitueix el llegat conceptual de la cultura humana. La finalitat d’aquest seminari, coordinat per Pere Montaner, és repensar l’herència filosòfica del passat des de la perspectiva del present per a fer les nostres vides més conscients i satisfactòries.

A la segona meitat del segle XIX, mentre que alguns pensadors exalcen els èxits de la societat industrial i del capitalisme, d’altres qüestionen els valors il·lustrats i critiquen el racionalisme que ha dominat durant segles el pensament occidental. D’una banda, Schopenhauer, defensant l’individu particular en front de l’intent de l’idealisme alemany de racionalitzar la vida i la història. D’altra, els anomenats “filòsofs de la sospita”, segons denominació de Paul Ricoeur (1913 – 2005) criticant les creences i els valors que donen suport a la societat burgesa del XIX. El primer d’aquests filòsofs, Karl Marx, posa al descobert els interessos de la classe dominant, ocults sota la disfressa de la indústria i el progrés; Friedrich Nietzsche denuncia la decadència moral de la civilització i l’arbitrarietat dels seus sistemes simbòlics; Sigmund Freud qüestiona de manera radical el paper de la consciència i la racionalitat en la conducta humana i les seves produccions culturals. Res no serà igual a la cultura europea després de l’actuació i influència d’aquests filòsofs.

Luis Roca Jusmet és catedràtic de filosofia, professor i escriptor. Autor de Redes y obstáculos (2010) i Ejercicios espirituales para materialistas. El diálogo (im)posible entre Pierre Hadot y Michel Foucault (2017). Ha estat docent de batxillerat i d’Universitat. És col·laborador habitual de les revistes de filosofia Paideia, Enrahonar i Dorsal.

PROGRAMA DEL CURS

Pensar i fer. Seminari d’història de la Filosofia

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon
93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.