13 d'octubre a les 19 h

L’origen del concepte de veritat a la filosofia grega

Per Concha Fernández Martorell

Dins del curs PENSAR I FER. SEMINARI D’HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA

El pensament filosòfic desenvolupat al llarg de vint-i-set segles de civilització, des de l’antiga Índia i Grècia fins a l’actualitat, constitueix el llegat conceptual de la cultura humana. La finalitat d’aquest seminari, coordinat per Pere Montaner, és repensar l’herència filosòfica del passat des de la perspectiva del present per a fer les nostres vides més conscients i satisfactòries.

La història de la filosofia no és una suma seriada d’idees que van pensar els anomenats filòsofs, sinó una construcció de formes de percebre i pensar la realitat natural i humana en un laboriós treball de llenguatge del qual som hereus. És tasca de la filosofia la construcció de conceptes amb els quals anomenar el món, pensar-lo i interpretar-lo. Conceptes com els de realitat, veritat, justícia, bé o bellesa… eines inscrites en el llenguatge que ens permeten entendre els fenòmens i comunicar-los. Tots aquests conceptes van néixer de la mà de la filosofia grega per tal de revelar el món a través del logos (la paraula). I entre ells, hi destaca l’astorador invent de la Veritat, un concepte revolucionari que va donar lloc al naixement d’una cultura nova, una manera nova de pensar el món natural i humà en un nou llenguatge.

Concha Fernández Martorell (Barcelona, 1957) és doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona, catedràtica de batxillerat, especialista en Walter Benjamin i Maria Zambrano, autora d’una dotzena de llibres de filosofia i pedagogia, col·laboradora en diaris i revistes com El País, Revista de Occidente, El Viejo Topo, Astrágalo, Quimera… i de comunicacions i ponències a diverses universitats espanyoles, a l’Ateneu Barcelonès, l’Institut del Teatre i l’ACEC, entre altres entitats.

PROGRAMA DEL CURS

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.