3 de novembre a les 19 h

Naixement de la filosofia moderna: Descartes i Spinoza

Per Luis Roca Jusmet

Dins del curs PENSAR I FER. SEMINARI D’HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA

El pensament filosòfic desenvolupat al llarg de vint-i-set segles de civilització, des de l’antiga Índia i Grècia fins a l’actualitat, constitueix el llegat conceptual de la cultura humana. La finalitat d’aquest seminari, coordinat per Pere Montaner, és repensar l’herència filosòfica del passat des de la perspectiva del present per a fer les nostres vides més conscients i satisfactòries.

El segle XVII significa el punt àlgid de la filosofia moderna, moment en què es materialitza la gran transformació de la societat i la cultura europea que havia començat amb el Renaixement. Dues corrents fonamentals omplen el segle: la filosofia empirista a Anglaterra i el racionalisme a l’Europa continental. Els filòsofs més representatius d’aquest últim corrent són Descartes (a França), Spinoza (a Holanda) i Leibniz (a Alemanya). Descartes inaugura el subjectivisme modern quan afirma que el coneixement és una reconstrucció humana de la realitat mitjançant la raó i el llenguatge. Spinoza situa la racionalitat en un Déu-natura i s’interessa, a diferència de Descartes, per les inquietuds psicològiques i ètiques de l’ésser humà concret. Leibniz centra la racionalitat en la lògica matemàtica, un instrument que ha d’evitar l’aparició de contradiccions en el discurs i conduir el pensament cap a la veritat. D’altra banda, l’empirisme anglès nega les idees innates i afirma que la principal font de coneixement és l’experiència. En el terreny de la política, els filòsofs anglesos reflexionen sobre l’organització de l’Estat, el contracte social i el fonament natural dels drets del ciutadà.

Luis Roca Jusmet (Barcelona, 1954) és catedràtic de filosofia, professor i escriptor. Autor de Redes y obstáculos (2010) i Ejercicios espirituales para materialistas. El diálogo (im)posible entre Pierre Hadot y Michel Foucault (2017). Ha estat docent de batxillerat i d’Universitat. Col·laborador habitual de les revistes de filosofia Paideia, Enrahonar i Dorsal.

PROGRAMA DEL CURS

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon
93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.