19 de setembre a les 19 h

“Odissea”, d’Homer. Per Roger Aluja

Dins del curs EL VIATGE A LA LITERATURA (Clàssics de la Narrativa)

Aquest curs, coordinat per Blanca Bravo, partint d’una de les primeres narracions de què tenim notícia -l’Odissea, d’Homer- proposa un recorregut per alguns dels grans títols que la literatura universal del segle XX ha dedicat al viatge com a transformació i cerca del sentit de la vida.

El primer viatge, la primera gran aventura de la literatura clàssica, descriu els perills i els reptes que obligaran l’heroi a superar-se i a aconseguir tornar amb èxit i després d’un llarg periple a casa. Clàssic entre els clàssics, l’Odissea és un punt de partida i un constant punt de tornada. És imprescindible entendre aquesta obra per comprendre les que vindran. Els tòpics i el ritme de la narració serviran com a inspiració en molts dels grans textos posteriors -com ara els cinc que completen aquest cicle. Enemics, aliats, troballes, baralles i éssers meravellosos són l’equipatge per un dels primers arquetips de la literatura.

Roger Aluja és editor de la col·lecció de clàssics grecs i llatins Bernat Metge i professor associat a la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Filologia clàssica i en Filologia catalana, l’any 2018 es va doctorar en Filologia Grega amb una tesi titulada Comentari referencial al cant XI de l’Odissea. Un estudi de l’estètica de la poesia oral a partir de la teoria de la referencialitat tradicional, reconeguda amb el Premi Eduard Valentí 2020, atorgat per la Societat Catalana d’Estudis Clàssics. La seva recerca s’ha centrat especialment en la poesia grega d’època arcaica, i més concretament en els poemes homèrics. Ha traduït també L’elogi de la calvície de Sinesi de Cirene (Adesiara, 2013).

PROGRAMA DEL CURS

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.