17 d'octubre a les 19 h

“Pedro Páramo”, de Juan Rulfo. Per Blanca Bravo

Dins del curs EL VIATGE A LA LITERATURA (Clàssics de la Narrativa)

Aquest curs, coordinat per Blanca Bravo, partint d’una de les primeres narracions de què tenim notícia -l’Odissea, d’Homer- proposa un recorregut per alguns dels grans títols que la literatura universal del segle XX ha dedicat al viatge com a transformació i cerca del sentit de la vida.

Rulfo ens convida a un viatge aterridor, inquietant i intens als dominis de la mort. Comala és el lloc on Juan Preciado torna per recuperar el seu honor i buscar el seu pare, en Pedro Páramo, que resulta ser un ésser menyspreable. Els esperits que habiten el poble obliguen al lector constantment a dubtar entre la veritat i la mentida, la realitat i la ficció, la reflexió terrible i l’esperança de la vida més enllà de la mort. Realisme màgic, crítica a les dictadures i les imposicions, viatge interior a l’ànima són alguns dels conceptes que poden definir aquesta obra indefinible, obra mestra de la literatura hispanoamericana de mitjan segle XX.

Blanca Bravo (Foto: Pau Sanclemente)

Blanca Bravo Cela es va doctorar en Literatura contemporània per la Universitat de Barcelona amb la tesi doctoral: La fragua de un mito: la II República en la autobiografía española (1939-2000). És autora de biografies (Carmen de Burgos Colombine. Contra el silencio, 2003), edicions (La vida difícil, de Andrés Carranque de Ríos, 2005), novel·les històriques (La otra vida, 2016, i Las dos manos de Cervantes, 2022), àlbum il·lustrat (Mi silencio, 2022) i de novel·la juvenil (El pitjor equip del món, 2020, i L’arbre i jo, 2023). Ha col·laborat amb el Diccionario Biográfico de la Real Academia de la Historia i amb diverses publicacions especialitzades en literatura com Revista de Occidente, Cuadernos Hispanoamericanos, Cuadernos Republicanos i Memoria, entre d’altres.

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.