22 de maig a les 19 h

Presentació del llibre “Mussolini contra Barcelona”, de Joan Villarroya

Els bombardeigs aeris i la defensa passiva. 17 de març de 1938

Presentaran. Queralt Solé i l’autor, Joan Villarroya

Organitza: Saltamartí llibres

Els dies 16, 17 i 18 de març de 1938, Barcelona va ser bombardejada per l’aviació de Mussolini en el que va resultar un dels atacs més mortífers de la Guerra Civil. Durant els tres dies de terror van morir prop de mil civils i hi va haver més de mil cinc-cents ferits greus. Però aquest no fou ni el primer ni el darrer bombardeig sobre Barcelona. Al llarg de la guerra, la ciutat va patir-ne prop de dos-cents; les bombes també van caure a Lleida, Granollers, Tarragona, Reus, Badalona, Tortosa i Figueres, entre altres ciutats i pobles catalans, víctimes d’una nova arma: l’aviació.

Amb un extraordinari rigor històric, Joan Villarroya reviu aquests fets a Mussolini contra Barcelona. Dies que han fet Catalunya (17 de març de 1938) i explica des dels interessos dels feixismes italià i alemany fins a la construcció de centenars de refugis, passant per l’autoorganització de la població civil en una titànica tasca de defensa.

Joan Villarroya i Font (Badalona, 1953) és historiador especialitzat en història militar, la guerra civil espanyola i el franquisme. És doctor en Història per la Universitat de Barcelona. Actualment, és catedràtic d’història contemporània i professor titular d’aquesta disciplina a la Universitat de Barcelona. Està especialitzat i té com a línies de recerca la història militar, la guerra civil espanyola, el franquisme, amb diverses publicacions al llarg de la seva vida –Revolució i Guerra Civil a Badalona (1936-1939) (1985), L’exèrcit i Catalunya (1898-1936): la premsa militar espanyola i el fet català, (1990), El País Valencià sota les bombes (1936-1939), amb R. Aracil (2010), etc.- i la monarquia espanyola, sobre la qual va publicar el llibre Els borbons en pilotes (2012). Ha estat també director del Museu de Badalona.

Entrada lliure fins a completar l’aforament