GUANYADORS DELS PREMIS LITERARIS CIUTAT DE BADALONA 2021

22/06/2021

El passat 16 de juny es van reunir els diferents jurats dels Premis Literaris Ciutat de Badalona 2021 i, després de les seves deliberacions, van proclamar guanyadors a Francesc Duch Casanova, Jordi Virallonga, Arturo Padilla de Juan i Jordi Tena i Galindo en les categories de Narrativa, Poesia, Narrativa Juvenil i Teatre respectivament.

Aquest any s’han presentat 289 obres en les distintes categories, un 80 % més que el 2020, un indicador evident de la bona salut d’aquests premis. Els Premis literaris Ciutat de Badalona consisteixen en la publicació de les obres guanyadores a càrrec de l’Editorial Viena Edicions (narrativa i poesia), Animallibres (narrativa juvenil) i Pont del Petroli (teatre), més una dotació en metàl·lic de 4.000 € per al premi de narrativa, 3.000 € per al premi de poesia, 3.000 € per al premi de narrativa juvenil i 2.000 € per al premi de teatre. A més a més, l’ajuntament fa entrega, a cadascun dels guanyadors, d’una rèplica de la Venus de Badalona, l’ icònica escultura de marbre de l’època imperial romana.

Francesc Duch Casanovas ha resultat guanyador del 30è Premi Ciutat de Badalona de Narrativa (34è Premi Països Catalans-Solstici d’Estiu) amb l’obra S’ho van creure, la millor, segons el jurat, d’entre les 119 que s’havien presentat. El jurat, format per la regidora de cultura Amanda Feria com a presidenta, Isabel Monzó, Maria Carme Palomeras, Estel Grífol, Joaquim Molina i Gerard Guerra, ha volgut destacar d’aquesta obra (un recull de 5 relats llargs), a més de «l’excel·lent nivell escriptura, la coherència interna de tots els contes, que tenen un punt de suspens catastròfic que manté al lector a l’expectativa, proporcionant escenes que et queden al cap per sempre més».

Francesc Duch Casanovas

Francesc Duch (Girona, 1987) és diplomat en fisioteràpia i té un Postgrau en Coaching de la Salut. Ha realitzat cursos d’escriptura al Laboratori de Lletres (Barcelona), i de guió a l’espai de creació Showrunners (Barcelona). Va viure a París i a Mont-Real, on va escriure el conjunt de relats Altres Mares, premiat amb el Premi 7Lletres 2018 i publicat per Pagès Editors. També ha publicat en diversos reculls de contes.

El poeta Jordi Virallonga, amb l’obra A favor de l’enemic, ha estat el guanyador del 21è Premi Betúlia de Poesia – Memorial Carme Guasch. Aquest any s’havien presentat al premi 116 obres d’entre les quals el jurat qualificador, presidit per Amanda Feria i amb Enric Viladot, Paco Fanés, Miquel Lluís Muntaner, Georgina Castillo i Àngels Gregori ha triat com a guanyadora l’obra de Virallonga per «la solidesa i coherència de la seva proposta; una poesia que reflexiona profundament sobre el passat, el pas del temps i sobre la mort».

Jordi Virallonga

Jordi Virallonga (Barcelona, 1955) és poeta, assagista, traductor i antòleg. Ha dedicat tota la seva vida a la poesia i la seva docència. Doctor en literatura, ha estat president de l’Aula de poesia de Barcelona i lector a la Universitat de Torí. També ha publicat poemes per a infants i articles de crítica literària, també política i social. Sobre aquests darrers temes acaba d’editar un assaig en forma de conversa, Palabras para la resistencia. Sobre poesía y otras trincheras. Quasi tota la seva producció poètica ha estat en castellà fins l’any 2015, data en què publica “Animalons” i “Amor de fet”, que guanyà el premi Màrius Torres.

L’obra La pregunta, d’Arturo Padilla de Juan ha resultat guanyadora del 23è Premi de Narrativa Juvenil. El jurat d’aquesta categoria el formaven la regidora de Cultura Amanda Feria com a presidenta i els vocals Jordi Martín Lloret, Roser Vilagran, Blanca Bravo, Rubén Montañá i Francesc Pujol, i ha destacat «la frescor amb que l’autor reprodueix els llenguatges juvenils de les xarxes socials i l’originalitat en el tractament del tema de la mort, el dol i l’espiritualitat». A aquest premi, un dels pocs que es convoquen a Catalunya en la modalitat de narrativa juvenil, s’han presentat 33 obres.

Arturo Padilla

Arturo Padilla (Granollers, 1989) és un escriptor de literatura juvenil en català i en castellà. El 2006 va guanyar el I premi Jordi Sierra i Fabra amb 16 anys i es va a donar a conèixer amb la primera novel·la, El poder de una decisión. A guanyat diversos premis literaris de narració curta. És llicenciat en Teoria de la Literatura Comparada per la UAB i graduat en Llengua i Literatura espanyoles. Ha publicat altres novel·les, entre les quals destaquen La tempesta i Presoners del mar.

El guanyador del 14è Premi de Teatre Breu Andreu Solsona ha estat Jordi Tena i Galindo amb la peça titulada Art brut, que s’ha imposat entre les 21 obres presentades. El jurat (format per la regidora de Cultura Amanda Feria com a presidenta, Felicitat Comas, Àngels Domingo, Olga Galvany, Caterina Teixidó, Josep Maria Llagostera, Joan Puche i Jaume Arqué com a secretari) ha volgut destacar «l’originalitat del tema i el llenguatge acurat que fa servir l’autor. L’estètica de la disposició escènica és senzilla, els actors i actrius, suficients per donar vida a la història, i el desenvolupament de la trama enganxa a l’espectador, que espera un final de novel·la negra que compleix les expectatives. És una obra intel·ligent, documentada, seriosa i reflecteix la indefensió dels malalts mentals quan internen en un centre psiquiàtric».

Jordi Tena i Galindo

Jordi Tena i Galindo (Barcelona, 1980) és llicenciat en Dret i funcionari d’Administració Local. Com a escriptor s’ha dedicat especialment a la poesia. Ha publicat tres poemaris i ha participat en nombrosos recitals poètics. Així mateix, ha participat com a col·laborador en programes radiofònics dedicats a la poesia. L’obra amb què ha guanyat el Premi de Teatre Breu Andreu Solsona és la seva primera incursió en la dramatúrgia.

L’acte de lliurament dels premis es farà durant la tardor.