Lliurament dels premis literàris Ciutat de Badalona 2021

10/12/2021

El Museu de Badalona va acollir el passat 2 de desembre la cerimònia de lliurament dels premis literaris Ciutat de Badalona 2021.

L’actriu Míriam Puntí va ser l’encarregada de conduir l’entrega dels guardons i de fer públic el veredicte emès pel jurat. La gala va ser també l’oportunitat per homenatjar a la poeta i pintora Felícia Fuster amb motiu del centenari del seu naixement. Les cançons de Sílvia Comes van posar de relleu la importància d’aquesta artista avançada al seu temps que, des de la tradició incorporada i assumida, va dialogar amb les avantguardes amb tota naturalitat.

Els diferents jurats dels premis es van reunir el 16 de juny i van proclamar guanyadors a Francesc Duch Casanova, Jordi Virallonga, Arturo Padilla de Juan i Jordi Tena i Galindo en les categories de Narrativa, Poesia, Narrativa Juvenil i Teatre respectivament.

Aquest any es van presentar un total de 289 obres en les distintes categories, un 80 % més que el 2020, un indicador evident de la bona salut d’aquests premis. Els Premis literaris Ciutat de Badalona els organitza l’Ajuntament de Badalona des de la seva casa de la paraula i les lletres, l’Espai Betúlia, amb la col·laboració de les entitats Festa Nacional dels Països Catalans i Amics del Teatre Zorrilla.

Els premis consisteixen en la publicació de les obres guanyadores a càrrec de l’Editorial Viena Edicions (narrativa i poesia), Animallibres (narrativa juvenil) i Pont del Petroli (teatre), més una dotació en metàl·lic de 4.000 € per al premi de narrativa, 3.000 € per al premi de poesia, 3.000 € per al premi de narrativa juvenil i 2.000 € per al premi de teatre. A més a més, l’ajuntament fa entrega, a cadascun dels guanyadors, d’una rèplica de la Venus de Badalona, l’icònica escultura de marbre de l’època imperial romana.

Francesc Duch va resultat guanyador del 30è Premi Ciutat de Badalona de Narrativa-34è Premi Països Catalans-Solstici d’Estiu amb l’obra S’ho van creure, que finalment ha estat editada sota el títol El vol de l’Alícia i altres contes. S’havien presentat al premi 119 obres. Francesc Duch (Girona, 1977) és autor del conjunt de relats Altres Mares, premiat amb el Premi 7Lletres 2018. També ha publicat peces en diversos reculls de contes. Josep Maria Llagostera, president de l’associació Festa Nacional Països Catalans va fer l’entrega al guanyador de l’eclipsi, l’obra escultòrica de Josep Maria Camí, i la regidora Anna Maria Lara, li va lliurar la venus de Badalona.

El poeta Jordi Virallonga, amb l’obra A favor de l’enemic, va ser el guanyador del 21è Premi Betúlia de Poesia Memorial Carme Guasch, al qual es van presentar 116 obres. Jordi Virallonga (Barcelona, 1955) és assagista, traductor, antòleg i poeta de llarg recorregut i nombrosos premis en llengua catalana i castellana. Incluso la muerte tarda (Premio Hermanos Argensola, 2015) i Amor de fet (Premi Màrius Torres 2015) són els seus últims poemaris publicats. Virallonga va rebre la venus de Badalona de mans del regidor Manel Sorribas.

Jordi Virallonga, guanyador del Premi Betúlia de Poesia – Memorial Carme Guasch

L’obra La pregunta, d’Arturo Padilla, va resultar guanyadora (d’entre les 33 presentades) del 23è Premi Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil. Arturo Padilla (Granollers, 1989) és un escriptor de literatura juvenil en català i en castellà. Ha guanyat diversos premis literaris de narració curta i ha publicat varies novel·les, entre les quals destaquen La tempesta i Presoners del mar. L’entrega del premi la va fer la regidora Aïda Llauradó.

Al 14è Premi de Teatre Breu Andreu Solsona es van presentar 21 obres i va resultar guanyador Jordi Tena i Galindo amb la peça titulada Art brut. Jordi Tena i Galindo (Barcelona, 1980) ha publicat diverses narracions curtes i poemaris com ara Vent de Pau o Últim record de l’Arcàdia. L’obra amb què ha guanyat el Premi de Teatre Breu Andreu Solsona és la seva primera incursió en la dramatúrgia. En el lliurament del premi van participar Maria Solsona, germana de l’Andreu Solsona, Jaume Arqué, presidents de l’Associació Amics del Teatre Zorrilla i el regidor Jaume Subirana.

El senyor Àlex Montornès, 1er tinent d’alcaldia i regidor de l’Àmbit d’Impuls de Ciutat i Reconstrucció COVID, va donar la benvinguda als assistents, i la sra. Anna Maria Lara, regidora de Cultura i Mobilitat, va fer l’acomiadament final de la festa de les lletres de Badalona.

En acabar la cerimònia, els assistent van tenir l’oportunitat de xerrar amb els guanyadors dels premis i, gràcies al recolçament de la llibreria Saltamartí, d’adquirir els llibres premiats.

Míriam Puntí, Aïda Llauradó, Manel Sorribas, Anna M. Lara, Maria Solsona, Arturo Padilla, Sílvia Comes, Jaume Arqué, Jordi Tena, Jordi Virallonga, Francesc Duch i Josep Maria Llagostera