Ruta Literària Josep Pla a Calella de Palafrugell

17/06/2014

FDF67937121

No es pot negar que Josep Pla és un dels pesos pesants de la nostra literatura, però la constatació de la petja que l’empordanès ha deixat en la nostra cultura és tan viva que provoca la reacció immediata d’un públic acostumat a les activitats literàries com el de l’Espai Betúlia. Quan vam iniciar les rutes literàries fa set anys, ho vam fer amb la Ruta Josep Pla a Sant Sebastià, i enguany, en oferir una nova ruta sobre Josep Pla no teníem cap dubte de l’acollida que l’activitat podia tenir entre nostre públic, però la resposta ha estat tal que ens hem vist obligats a repetir l’activitat. Així doncs, els dies 5 d’abril i 31 de maig dos grups d’usuaris de l’Espai Betúlia van participar en la Ruta Literària Josep Pla a Calella de Palafrugell.

5 d’abril de 2014

P1030488
31 de maig de 2014

La primera parada, a la casa natal del poeta, avui seu de la Fundació Josep Pla, per veure un magnífic documental que fa venir unes ganes terribles de llegir Pla. Josep Pla, viatger (1991) és un audiovisual de només 24’, dirigit Leopoldo Pomés, que endinsa els visitants en l’univers planià mentre es recreen amb la narració d’una prosa fresca i d’adjectivació exacta, i amb un locutor d’excepció com Albert Closas.

P1030452

 Dins la Fundació Josep Pla. La Patrícia fa una introducció a l’activitat en general i a l’audiovisual Josep Pla, viatger.

Ja en situació ens traslladem fins a Calella de Palafrugell per començar una ruta que ens mostra els paisatges escrits de Josep Pla dins de la petita població marinera, a la Platja del Port Bo, la del Canadell, seguint el camí de ronda fins a la Marineda mentre llegim, amb l’ajuda amatent i entusiasta de la Patrícia, la nostra guia, els textos planians que no només ens descobreixen el paisatge, també ens parlen de la seva gent.  


P1030311P1030475

Després de més de dues hores de recorregut compartit acabem, com no podia ser d’altra manera, amb un bon àpat, mostra de la gastronomia local que Pla s’encarregà d’elogiar i difondre en els seus escrits.

P1030493P1030323
Per als que encara hagin quedat amb ganes de ruta planinana la Fundació Josep Pla de Palafrugell ofereix diverses rutes i activitats durant tot l’any. Des de l’Espai Betúlia us les recomanem.