27 d'octubre a les 19 h

Pensament modern: Renaixement i revolució científica

Per Antonio Fuentes Martínez

Dins del curs PENSAR I FER. SEMINARI D’HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA

El pensament filosòfic desenvolupat al llarg de vint-i-set segles de civilització, des de l’antiga Índia i Grècia fins a l’actualitat, constitueix el llegat conceptual de la cultura humana. La finalitat d’aquest seminari, coordinat per Pere Montaner, és repensar l’herència filosòfica del passat des de la perspectiva del present per a fer les nostres vides més conscients i satisfactòries.

En aquesta sessió tractarem el naixement del món modern, caracteritzat per l’aparició de formes de pensament substancialment noves. Davant del vell ordre medieval, centrat en Déu i la salvació eterna, el Renaixement dels segles XV i XVI ofereix una reflexió nova sobre l’ésser humà i la seva capacitat de conèixer i transformar el món mitjançant la raó i la ciència. L’humanisme, la Reforma protestant, els descobriments geogràfics, l’inici del capitalisme i la ciència experimental són alguns dels fonaments sobre els quals s’edifica el pensament modern. Es tracta d’una renovació, progressiva i global, que es manifesta en la pèrdua gradual de l’autoritat de l’Església davant la creixent autoritat de la ciència, de la mà dels grans científics del XVII (Kepler, Galileu i Newton). Amb la nova ciència s’inaugurarà també el paradigma mecanicista i l’explicació causal dels fets de la natura, dels quals, ni el propi humà se’n lliura.

Antonio Fuentes Martínez (Alsdorf, Alemanya, 1961) és llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Es dedica a l’ensenyament de la filosofia a l’educació secundària des de fa més de 30 anys. Actualment imparteix classes a l’Institut d’Alella. Ha pronunciat diverses conferències a la secció filosòfica de l’Institut d’Estudis Catalans sobre Sartre, Thomas Nagel i d’altres. Així mateix, ha impartit cursos de filosofia a la Biblioteca Can Casacuberta de Badalona i a l’Espai Betúlia, Centre de la Paraula i les Lletres.

PROGRAMA DEL CURS

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon
93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.

També et pot interessar