26 d'octubre a les 19 h

Filosofia de la ciència: Popper, Hempel i Kuhn

Per Alfonso García Lapeña

Dins del curs PENSAR I FER. SEMINARI DE FILOSOFIA CONTEMPORÀNIA

La filosofia contemporània es revela com una manera activa de pensar i parlar sobre el llenguatge i la ciència, l’ésser de les coses i l’existència, l’humà i la societat. La seva finalitat —i la d’aquest seminari, coordinat per Pere Montaner— continua sent esquivar la incertesa i aconseguir una forma més lúcida, lliure i sàvia de viure.

El canvi de segle va significar un viratge decisiu en la investigació científica. En totes les ciències va augmentar l’exigència de rigor i es van multiplicar els progressos basats en el càlcul i l’experimentació, la qual cosa significava un replantejament complet dels conceptes científics, els mètodes d’investigació i la mateixa noció de ciència. Per això, una part important de la filosofia del segle XX, la filosofia de la ciència, s’ocupa de la possibilitat d’establir criteris d’objectivitat científica que puguin ser fixats en el llenguatge. En aquesta línia, Karl Popper (1902-1994) considera que les teories científiques no són sinó hipòtesis que guien el nostre coneixement i han de ser repetidament contrastades perquè puguem saber fins a quin punt són veritables o coherents. Ara bé, el mètode científic de contrastació no consisteix a confirmar les teories, sinó a sotmetre-les a prova i control. Només llavors es demostren científiques. Però, què succeeix quan una hipòtesi o teoria científica no es pot comprovar?

Alfonso García Lapeña és doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona, amb una tesi sobre el concepte de versemblança en les lleis científiques; és graduat en administració i direcció d’empreses (ESADE) i ha cursat el primer cicle de física (UB). Treballa com a investigador en els grups de filosofia LOGOS (UB) i TECNOCOG (UAB). És coautor del llibre Ensayos y Errores. Arte, ciencia y filosofía en los videojuegos (2019).

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.

També et pot interessar