2 de novembre a les 19 h

Filosofia de l’Ésser: Martin Heidegger

Per Julia Manzano

Dins del curs PENSAR I FER. SEMINARI DE FILOSOFIA CONTEMPORÀNIA

La filosofia contemporània es revela com una manera activa de pensar i parlar sobre el llenguatge i la ciència, l’ésser de les coses i l’existència, l’humà i la societat. La seva finalitat —i la d’aquest seminari, coordinat per Pere Montaner— continua sent esquivar la incertesa i aconseguir una forma més lúcida, lliure i sàvia de viure.

La filosofia del segle XX, a més de reflexionar sobre la ciència i el llenguatge, recupera la reflexió sobre l’ésser i l’existència. La fenomenologia i l’existencialisme critiquen les limitacions de la ciència per explicar l’autèntica realitat del món i de la vida, i proposen una filosofia capaç de comprendre l’ésser, el pensament i l’existència humana. Per a estudiar l’ésser, Heiddeger (1889-1976) se situa en el propi ésser humà (el dasein o ésser-en-el-món), que està inserit en les coses i entre les altres persones, vinculat i relacionat amb l’entorn. L’individu humà és, viu i parla. El seu llenguatge és “la casa de l’ésser”. Però, a més, l’existència de l’humà és un constant decidir, llançar-se al món i actuar. L’humà, segons Heiddeger, assumeix una existència que no ha triat i això és font d’angoixa, perquè a l’horitzó de tots els seus desenvolupaments possibles es perfila l’efecte del no-res absolut: la pròpia desaparició. La realitat humana, tal com ens revela la filosofia de Heiddeger, és la d’un ésser-per-a-la-mort.

Julia Manzano és doctora en Filosofia i catedràtica de Filosofia (IES). Autora de publicacions com Eugenio Trías, nuevos escenarios para la metafísica (1993), De la estética romántica a la era del impudor (1999), De amores (2008) i molts assajos en revistes de filosofia: Er, Enrahonar, Anthropos, Analecta Malacitana, etc. sobre Nietzsche, Heidegger, Benjamin, Zambrano, Trías, Adorno, Morey, etc. També ha escrit sobre temes literaris en revistes especialitzades: Revista de Occidente, Revista de libros, Viejo Topo, etc. agermanant filosofia, literatura i art.

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.

També et pot interessar