Per Pere Montaner
Dins del curs PENSAR I FER. SEMINARI DE FILOSOFIA CONTEMPORÀNIA
La filosofia contemporània es revela com una manera activa de pensar i parlar sobre el llenguatge i la ciència, l’ésser de les coses i l’existència, l’humà i la societat. La seva finalitat —i la d’aquest seminari, coordinat per Pere Montaner— continua sent esquivar la incertesa i aconseguir una forma més lúcida, lliure i sàvia de viure.
En el context del segle XX, un segle inacabat, incapaç de resoldre els problemes que ell mateix ha creat (guerres, totalitarisme, crisi ecològica i humanitària…), la filosofia cerca nous espais de reflexió en el llenguatge, la ciència, la societat i la política. Amb l’atomisme lògic de Russell i Wittgenstein comença una nova manera de concebre la filosofia i l’acte mateix de filosofar. No es tracta de confegir un saber autèntic sobre l’home o sobre el món, sinó de qüestionar la manera en què l’home, a través del seu llenguatge, pensa i diu el món. Ludwig Wittgenstein (1889-1951) representa i impulsa aquest canvi cap a l’anàlisi filosòfica del llenguatge. Per al pensador vienès, la filosofia no pot aportar continguts, no pot parlar de res; s’ha de limitar a fixar els límits del que es pot dir. Mercè a la seva influència, bona part de la filosofia del segle XX ha estat i continua sent “analítica”, és a dir, activitat de dilucidació i aclariment de conceptes. I amb relació als límits de pensar, Wittgenstein és molt clar: “del que no es pot parlar, val més no dir-ne res” (Tractatus logico-philosophicus, proposició 7).
Pere Montaner és catedràtic de Filosofia (IES). Autor de llibres sobre lògica, filosofia del llenguatge, metodologia científica, estètica, filosofia i història de la filosofia. Des del 2013 coordina el Seminari de Filosofia per a Gent Adulta a l’Espai Betúlia de Badalona i participa en debats i presentacions de llibres a l’Associació Col·legiada d’Escriptors de Catalunya. També dirigeix i coordina la revista digital La Charca Literaria, on escriu sobre cine, literatura i música.
Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.