10 de novembre a les 19 h

Pensament il·lustrat: raó, llibertat i progrés

Per Alfonso García Lapeña

Dins del curs PENSAR I FER. SEMINARI D’HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA

El pensament filosòfic desenvolupat al llarg de vint-i-set segles de civilització, des de l’antiga Índia i Grècia fins a l’actualitat, constitueix el llegat conceptual de la cultura humana. La finalitat d’aquest seminari, coordinat per Pere Montaner, és repensar l’herència filosòfica del passat des de la perspectiva del present per a fer les nostres vides més conscients i satisfactòries.

La Il·lustració és un moviment de caràcter intel·lectual i reformista que es desenvolupa en el segle XVIII i principis del XIX a Europa i Amèrica. Es caracteritza per la defensa de la raó com a instrument de coneixement, llibertat i felicitat, i per l’optimisme en l’ésser humà, així com en el progrés científic i social. Els il·lustrats defensen la llibertat i la igualtat de tots els humans, la naturalesa humana com a fonament dels drets civils, la necessitat de «posar en clar» –il·lustrar– les creences de l’home modern, la raó i la ciència com a criteris de veritat, i l’actitud crítica amb el dogmatisme i la religió tradicional. Immanuel Kant és el prototip de filòsof il·lustrat. Amb ell culmina el subjectivisme modern i amb ell s’obre una nova possibilitat de fonamentar el coneixement científic i la decisió moral més enllà de Déu i la religió. Recollint aspectes del racionalisme i de l’empirisme, Kant desenvoluparà una visió del coneixement –possibilitats i límits– que serà decisiva en la història de les idees.

Alfonso García Lapeña (Barcelona, 1990) és doctor en filosofia por la Universitat de Barcelona, amb una tesi sobre el concepte de versemblança en les lleis científiques; és graduat en administració i direcció d’empreses (ESADE) i ha cursat el primer cicle de física a la Universitat de Barcelona. Treballa com a investigador en el grup de filosofia LOGOS (UB). És coautor y coeditor del llibre Ensayos y Errores. Arte, ciencia y filosofía en los videojuegos (2019).

PROGRAMA DEL CURS

Pensar i fer. Seminari d’història de la Filosofia

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon
93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.

També et pot interessar