29 de novembre a les 19 h

La dona i la Ciència-ficció: autora i personatge

Per Sara Martín

Dins del curs LA LITERATURA FANTÀSTICA I DE CIÈNCIA-FICCIÓ (Clàssics de la Narrativa)

Aquest curs, coordinat per Jordi Font-Agustí, traça la història i l’evolució de la literatura fantàstica i de Ciència Ficció des dels precursors fins l’actualitat, aturant-se específicament en les figures més representatives, en el desenvolupament del gènere a la literatura catalana i en la presència de la dona com a personatge i com a autora.

La presència de les dones a la ciència-ficció ha estat constant des de l’inici com a personatges, autores, editores i aficionades. En aquesta xerrada es repassen les principals raons per les quals aquesta presència ha estat invisibilitzada i es presenten quatre casos de dones autores i personatges per seguir treballant cap a la plena inclusió de les dones a la ciència-ficció, si és que no la dominen actualment com podria ser el cas.

Sara Martín és professora titular de Literatura Anglesa i Estudis Culturals al Departament de Filologia Anglesa i de Germanística de la Universitat Autònoma de Barcelona. Està especialitzada en Estudis de Gènere, sobre tot en Estudis de les Masculinitats, metodologia que aplica a l’estudi de les ficcions populars en anglès, en especial la ciència ficció i el gòtic. Entre els seus llibres recents es troben Masculinity and Patriarchal Villainy in the British Novel: From Hitler to Voldemort (2019), Representations of Masculinity in Literature and Film: Focus on Men (2020) i Entre muchos mundos: en torno a la ciencia ficción (2022). El 2018 va publicar Typescript of the Second Origin, la seva traducció a l’anglès de Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo.

PROGRAMA DEL CURS

Literatura Fantàstica i de Ciència-ficció

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.

També et pot interessar